IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (wideorelacja)

W dniach od 11 do 15 sierpnia 2018 r. na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem trwały IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tematem wiodącym podczas tegorocznych targów był miód i pszczelarstwo.

5 dni imprezy wypełnił szereg występów regionalnych, prezentacji i degustacji potraw oraz warsztatów rękodzielniczych. Widzom zaprezentowały się między innymi zespoły im. Klimka Bachledy Małe Klimki, Zielony Jawor z Krempach, Małe Podhale z Jurgowa, Mali Holni
z Sierockiego, Zbójnicek z Zębu, Harnasie z Suchego, Sądeczanie, Białodunajcanie, Szlachtowianie i przedszkolaki Górolicki z Zakopanego. Nie zabrakło też grup z regionów zaprzyjaźnionych z Powiatem Tatrzańskim, np. Korytniczanek z Powiatu Jędrzejewskiego.

W dolnej części Równi Krupowej, w Zarębku Tradycji odbywały się warsztaty regionalne z obróbki wełny, kowalstwa, wyrobu instrumentów pasterskich. Podczas targów odbyły się też inne warsztaty rękodzielnicze: malowanie uli, rzeźbiarstwo, bibułkarstwo, haft łowicki, gobeliniarstwo, malowanie na szkle, czy zajęcia plastyczne dla dzieci.

Koła gospodyń wiejskich zarówno góralskie z Ochotnicy, Kamesznicy, Kościelisk, jak również z Baranowa, Gawłowa, Piotrkowic serwowały gościom różne wyroby. Można było zauważyć gdzie była degustacja, bo ustawiały się długie kolejki smakoszy. Do spróbowania były m.in. kwaśnica z grulami ze śtukom, zupa z gwoździa, polywka baranio.

W ostatnim dniu targów odbył się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Można było zobaczyć strzyżenie owiec, pucenie oscypka oraz konkurs na najlepszy oscypek.